Medite Olma Hali
Enerji çalışmasına girmeden önce bilmen gereken önemli konular var.. Yürüyeceğin yolu fiziki olarak uçamadığın gibi bazı şeyleri yavaş yavaş öğrenmen, uygulaman gerekiyor. Hiç tanımadığın seni bulmak, kapatılmış, kitlenmiş bilgilere ulaşmak maalesef ki eskisi kadar kolay değil. Alışkanlıklar, öğretilmişlikler, tabular, baskılar... aşılmadan öze ulaşılamıyor. Neyse önce meditasyon nedir bir anlayalım.
Meditasyon, zihne odaklanmana, vücudu rahatlatmana ve kalbine bağlanmana yardımcı olan herhangi bir uygulamadır. Gerçek anlamda ibadet halindeki kişi medite halindedir. Burada ibadetten ne algıladığına göre değişen bir durum var. İbadet şekli deyince aklına öğretilenlerin haricinde farklı haller, oluşlar da geliyor mu? Mesela ; enstrüman çalarken içinde kaybolmak, resim çizerken her şeyi unutmak, doğal bir şeye duyduğun ve o an sadece onun varlığı ile oluşumun, yaratımın farkına vararak yaşadığın yoğun duygu da bir ibadet halidir diyebilir miyiz?
Bir çok insan meditasyon kavramını pek anlayamıyor veya sessizce oturmak, hareket etmemek olarak düşünüp kendinden uzak bir hal olarak bakıyor. Oysa ki farkında olmadan medite olduğun çok anının olduğunu düşünüyor, bakış açını her zaman geniş tutmanı öneriyorum.
Özünde meditasyon bir farkındalık pratiği, sürecidir. Evet, meditasyon genellikle oldukça basittir. Ancak binlerce meditasyon uygulaması olduğundan bazılarında ustalaşılması yıllar alabilir.
Teknikten tekniğe, uygulamadan uygulamaya farklılık gösteren şey:
Bilincini nasıl açar veya genişletirsin?
Farkındalığını ne için kullanıyorsun?
Bir çok meditasyon tekniği, farkındalığı arttırmak, derinleştirmek için zihnin düşünme biçimini veya zihin durumunu değiştirir. Hata öyle bir farkındalıktır ki bazen çevrende daha önce görmediklerini gösterir. Farkındalık aynı zamanda bir bağlantı sürecidir. Bu farkındalığı çevrendeki dünyaya bağlanmak için nasıl kullandığın kişisel seçimindir..
Farkındalık sağlamak için genellikle belirli koşulların yerine getirilmesi gerekir. Örneğin; çok meşgulsen, farkında olmak kolay değildir. Yani ilk adım yavaşlamak, biraz duraklatmaktır. Günlük hayatta çok kolay olmasa da pandemi ile biraz mümkün oldu ve sakinledik gibi, ne dersin?
Bu demek değil ki devamlı durgun yaşanmalı daha çok "arada durmayı" bilmekten geçiyor.
İronik olarak, şehirde yaşayan bir çok insan farkında olmak için değil, huzur ve sükunet bulma yöntemi olarak düşünür. Farkında olmanın bir adımı duraklamak olduğundan, etrafta koşmakla çok meşgulsen, duraklatmak için arada kendi alanında veya bulabiliyorsan doğal bir mekanda kendine bir kaç gün ayırarak da kendini ödülllendirebilirsin. Doğal ortamlarda meditasyon, şehirsel alanlardan çok daha kolay bir süreçtir çünkü şehrin enerjisi, başkalarının enerjilerinin etkisi yoktur. Doğa ihtiyacın olanı vermek için hazırdır.
Günlük yaşamında doğa ile içiçe olmam mümkün değil! dediğini duyar gibi olsam da ,yüreğinde yapabileceğini bildiğini de görür gibiyim.Evinde işinde kendine özel bir köşe yaratabilirsin.. Bitkilerle, yapmaktan, görmekten keyif aldığın şeylerle dekore edebilir kendi alanını yaratarak mabedini oluşturabilirsin.
Meditasyon yapmanın en yaygın stillerini (veya yaklaşımlarını) ele alalım.
Oturma Meditasyonu
Meditasyona girişte meditasyon yapan birini hayal ederken, genellikle bacakları lotus pozisyonu olarak adlandırılan dik bir şekilde oturulan pozisyonu görselleştiririz. Bu klasik bir oturma meditasyonu uygulamasıdır. Bu duruş yerine başlangıç için rahat ettiğin bir yerde dik oturman yeterli. Dikkat etmen gereken tek şey kollarının veya bacaklarının düz olması yani kolları vücudun iki yanında , bacakların da birbirine değmeden durmasıdır. Mesela otururken, yatarken bir ayak bileğinin diğer ayakbileğinin üzerine gelecek şekilde durması tüm akışını engeller bu nedenlede kullanılmaz.
Oturma meditasyonu yapan kişinin zihni nefese odakladığı “nefes alma farkındalığı” ile başlar. Medite olma durumu dört veya on günlük bir süre boyunca yapılır.
Ardından, uygulama zihni vücuttaki herhangi bir duyuma odaklamaya geçer. Zihin başlamak için vücudun dışını tarar ve vücudu taramaya devam ederken duyum fark eder. Bu uygulama sayesinde davet, her şeyin - nefes, düşünceler, beden hisleri ve benliğin - süreksizliğinin farkına varmaktır. Nihai hedef özgürlüktür.
Oturarak meditasyon harikadır çünkü her yerde yapabilirsin. Zihinsel konuşmayı bırakmanın ve zihnini endişelenmeden, sorgulamadan veya dağınık bir zihnin ileri ve geri “bilmeden” net kararlar vermek için kullanmanın en hızlı yoludur.
Aktif Meditasyon
Kendinden geçmiş dans odaklı aktif meditasyonlar vücudun hareketini ve bu harekete dikkat etmeyi içerir. Zihni vücudun hareketine ve şekillerine odaklayarak, zihin kalıplarını fark eder ve genellikle daha dolu bir yaşamı besleyen içgörüler alır.
Sufilerin, Sema dönüşü aktif bir meditasyon halidir.. Sen de kendi alanında bedenini tamamen bırakıp müzikle birolarak duygularını akışa bırakabilirsin.
Bu tür bir meditasyon da günlük yaşama entegre edilebilir. Dikkatini hareketine odaklayarak, genellikle vücutta artan enerjiyi, sana rehberlik eden net düşünceleri ve kalpten akan dengeli duyguları deneyimlemektir amaç.
Aktif meditasyonlar topraklanma, merkezlenme, yaşamla akma, açma, rahatlamaya ve ifade etmeye yardımcı olur. Genel olarak, fiziksel bedeninde daha fazla bulunmana ve duyguları daha akıcı bir şekilde ifade etmeni kolaylaştırır. (sıkışmasına veya bastırılmasına izin vermek yerine kolay ve eğlenceli bir yöntem). Düşüncelerini beden ve kalple hizalayarak, düşündüğün, hissettiğin ve bağlantılı, zarif bir şekilde hareket ettiğin hayatta, daha dolu ve aktif anlar yaşanır.
Aktif meditasyon, özellikle yaşamın duygusal anları ve orta yaş krizi sırasında güçlüdür. Çünkü aktif meditasyon, duyguların hayatta depolandığı kaslarını çalıştırır. Bu, kriz zamanlarında duygusal büyümeye izin verir. Bu nedenle, duygusal kriz yaşayan birçok insanın duygularından kaçınma eylemi oluşur ve akışa mani olur.
Berrak/ Uyku Hali meditasyon
Daha öncede bahsettiğim her beden için uygun olan sırt üstü uzanraka yapılan meditasyon şeklidir.
Berrak meditasyonlar dikkati bilincimizin seyahatlerine odaklar. Bilimsel bir çok araştırma bilincin fiziksel bedenden ayrılmaz olduğunu sıklıkla söyler. (Yaygınlaşmasa da son bir kaç zamandır araştırmalar ve denemeler yapılmakta) Ancak şamanik kültürler, bilinci hem bedenin içinde hem de dışında seyahat edebilecek şekilde tecrübe ederler.
Berrak meditasyon örnekleri arasında görselleştirme , rüya görme ve şamanik yolculuk sayılabilir . Odak bir görsel, doğada huzur içinde hissettiğin bir yer hayal etmektir. Benzer şekilde rüyalar beden ve zihin uyurken seyahat eden bilinç olarak deneyimlenebilir. Yatmadan hemen önce rehberlik istemek veya iyileştirici bir rüya görmek için niyet etmek önemlidir. Şamanik yolculuklar tipik olarak bedenimiz ve zihnimiz fiziksel olarak uyanıkken yapılır.
Berrak meditasyon uygulamak gevşeme, bilgi kazanmak ve iyileşme gibi çeşitli amaçlar için olabilir. Kendini, geçmişini irdelemek, geçmişteki veya şuan ki sorunlarla yüzleşmek için olabilir...
Medite Olmak
İçsel ruhunumuz daima daha büyük evreni yansıtan bir harita içerir. Bu yüzden dikkatli ol ve iç dünyana doğru bak. Dışa bakmak, kalbinde şimdiki geçişi kaçırmak anlamına gelir. İçine bakmak için zaman ayırarak daha büyük dünyayla bir özgüvene bağlanabilirsin.
Farkındalık olmadan, enerjiyi hissedemez ve çalışamazsın. Bir farkındalık pratiği olmadan, enerji ile çalışmak doğru değildir.
Farkındalık nedir?
Yorumlar
Yorum Gönder