Bu sözcük ile çok karşılaştığını sözlüksel manasını bildiğini düşüyorum. Diğer insanların duygularını kendininmiş gibi hissetme yeteneği yani "Empati"
Bu anlamlı sözcüğü derinlemesine bakmak gerektiğini düşünüyorum çünkü empati bu kadar baz tanımlanacak bir yetenek değil. Bazen aşırı rahatsız edici fiziksel, zihinsel ve duygusal hislere neden olabilir. Empatik bir kişiliksen enerji alanın yani auran geniş ve açıktır. Bu da çevrende ki enerjilerden, gezegenden, evrenden ayırıca dünyanın manyetik çekimlerinden ve üzerinde ola gelen değişimlerden, depremler,kasıgalar gibi her türlü enerji yoğunluğunu hissedebilirsin. ,
Psikoloji empatinin farklı türlerinden bahseder.
Bilişsel Empati; temelde kendini başkasının yerine koyabilir ve bakış açısını görebilir. Lakin duygudan yoksun, düşünce ile bağlantılı empatiye sahiptir.
Yöneticiler, polisler gibi araştırmacı kimlikler bu tarz empatik özleliklere sahiptir.
Duygusal Empati; karşısındaki kişinin duygularını birebir hissetmektir. Duygusal empati çocukken hissetiğimiz empati türüdür. Annenin bebeğe gülmesi ile bebğin gülmesi, ağlayan bir çocuk ile ağlamak gibi. Diğer insanların duygularını kolayca anlayabildiğimiz ve hissedebildiğimiz anlamına gelir. Doktorlar, hemşiler hastabakıcıları gibi işlerde çokça lazım olan bir özelliktir.
Sorun şu ki duygusal empati ile aşırı duygu yüklenmesi, kendi öz duyguların ile başkasının duygularını ayırtetme de zorlanma hatta duysal katılaşma da söz konusudur.
Bu gibi durumlarda kişi ciddi ruhsal rahatsızlık yaşayabilir.
Şefkat Empatisi; Sempati duygusu ve harekete geçme eylemi ile diğerlerinden ayırılır. Karşındaki kişinin duygularını anlama ve destek olabilmek için harekete geçerek yanlız değilsin demektir. Olması gereken empati türüdür.
Somatik Empati; Başkasının fiziksel acısını kendinde hissebilme yeteneğidir. Acı çeken birinin ağrıyan bölgelerini hissedebilmedir. Bilinçsiz iseniz tehlikeli empati şekillerden biridir. Kişi karşısındakinin acısını birebir hissedebilir.
Manevi Empati; Çok yaygın görünen bir tür değildir. Daha çok doğuştan gelen veya yıllarca yapılan meditasyon çalışmaları ile elde edilebilinir. Bütünlüğe duyarlıdır. En başta ifade ettiğim gibi evrende oluşan her türlü enerjiye açıktır. Kendini koruma altına almayı öğrenmemiş ise bir çok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığa açık olur.
Bilinçsiz empati konusunda kısa bir örnek.
Kendimi bildim bileli empatik bir insan oldum. Hatta olmuşum demek daha doğru olacak. Farkına varmam rahatsızlıklarımın nüks etmesi ile başladı..
99 Gölcük depremini hatırlıyor musun? En büyük darbeyi aldığım günlerden biridir. O malum günün akşamı Silivri taraflarındaydım. Tüm gün ruh sıkıntısı yaşamış, akşam da uyumadan önce arkadaşımla gökyüzünü incelemeye dalmıştık..Hiç görmediğimiz farklı bir sema idi. Aslında öyle astronomi ile ilgili tipler değildik sadece o kadar farklıydı ki ilgimizi çekti.Yeni aydı sanırım ve kıpkırmızıydı. En çok dikkatimizi çeken yıldızların konumu olmuştu tamamen bilinçsiz gözlem ile yıldızların dik açılar oluşturduğunu fark etmiştik. O akşam yatmadan önce içimdeki sıkıntı daha da büyümüştü. Yüreğimde ki baskıya anlam veremiyor, uyumakla uyumamak arasında geçen süre sonunda gürleme sesi ile yerimden fırladığımı ve arkadaşımı, annesini kaldırmaya çalıştığımı hatırlıyorum.. Kabus gibi bitmek bilmeyen bir sürüçti.
Bulunduğum yerde büyük hasarlar oluşmasa da eve dönüş yolunda gördüğüm manzara, sonrasında televizyondan takip ettiğim insanlar, günlerce zihnime giren, yardım çağrısı sesleri (bu konu ile ilgili başka bir üzücü anım da var Soma faciası :( (Durugörü)) sonucunda fiziksel ve ruhsal bunalıma girmiş hastanelik olmuştum. Ruhsal çöküntü. Her şekilde açık bilinçsiz algım nedeni ile kendi bedenime zarar vermiştim. Nedenlerini çözdükçe kendimi korumaya alabildim.
Her oluşun bir nedeni var bunu bir tek sen çözebilirsin.
Yorumlar
Yorum Gönder