Geçmişin Duvarlarını Yıkmak



Geçmişte Örüldüğün Duvarları Aşmak

Savunmasız çocukluk döneminde olumsuz duygulara maruz kaldığımız zamanlar olmuştur. Bu dönemde korunmak, duygusal olarak erişilmek istemediğin ve savunma olarak ördüğün duvarlar, işlevini yitirmiş olabilir. Duygularını engellemenin, görmezden gelmenin bir bedeli vardır. Hayatın akışını engelleme gibi.

Döverek severim, eti senin kemiği benim veya çocuklar konuşmaz mantığı ile yetiştirilen bireyin duygusal yaralarının olmaması pek mümkün değil. Sevgi görmemiş ve göstermeyi bilememiş, takdir etme, edilme duygusundan yoksun bir toplumun etkileri diyebilirim.

Gelişim döneminde karşılaştığın olumsuz yakıştırmaların bir şekilde zihninde yer etmesi, içselleştirme ile ortaya çıkan engelleri görmeni istiyorum..

Başkalarının söylediği, sana yakıştırma yaptığı kişi misin yoksa kendin misin?
Dışarıdan gelen olumsuz yüklemeler gerçekten sen misin? Yoksa çevrende ki insanların  oluşturduğu bir karakter misin? Evet hepimizin yapabileceği ve yapamayacağı bir takım şeyler var. Herkes her şeyi yapamaz. Ama herkes kendi olabilir. Kendi özelliklerini keşfedebilir, kendini geliştirebilir. Herkes içinde büyük bir cevher taşır. Kendi cevherini keşfedecek ve ortaya koyacak olan sensin. 

Kimsenin Polyannacılık oymasını istemiyorum. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen her şeyi potizif görmeğe çalışarak, kendimizi kandırmaya gerek yok. Olumsuz duygulardan kaçınmak imkansızdır ve herkesin zaman zaman hissetiği duygulardır. Zor olabilirler, ancak bunlarla başa çıkmayı öğrenmek önemlidir. Öfke, tiksinme, korku gibi negatif duygulara sahip olmamızın bir nedeni var. Hayatta kalmak ve sorunlarla baş etmek.. Bu duygulardan kaçınamayacağımız gibi bu duygulara tutunmak da bize fayda sağlamaz. Amacımız bu duyguların nedenlerini bulmak ve olumsuz duyguların hayatımıza etkilerini görmek olmalı.

1)Duyguları Belirle

Duygularını fark etmeyi ve tanımlamayı öğrenmek pratik gerektirir. Duygulara odaklanmanın yanı sıra, bedeninine etkilerini de gözlemle.

* Nasıl hissettiğinin farkında ol. 
Öfke gibi olumsuz bir duygu olduğunda, ne hissettiğini adlandırmaya çalış. "Eski partnerimi başkası ile gördüğümde çok kıskanıyorum."

*Hislerini kendinden saklama.
Duygularını diğer insanlara (örneğin eski sevgilin veya çalışma grubundaki seni delirten kişiler gibi) göstermek istemeyebilirsin. Ama bu duygularını tamamen bastırmanı gerektirmez. Duyguyu isimlendirmek, ona sahip değilmiş gibi davranmaktan veya düşünmeden patlamaktan çok daha iyidir. Mantık çerçevesinde sorunlarını dile getirebilirsin.

*Hislerinin nedenini bil.
Bu duyguyu neden yaşadığını anlamak önemlidir. "Eski sevgilimin başkası ile ilişkisi olduğunu gördüğümde hissetiğim duygu hala ona karşı hislerim olduğunu gösteriyor." "Baskıcı insanların davranışlarını görüyor ve endişeleniyorum."

*Suçlama.
Duygularını tanımak ve açıklamak, birini ya da bir şeyi hissettiğin şekilde suçlamakla aynı şey değildir. Bu duyguyu yaşatan kişileri suçlamak veya bu duyguyu hissetiğin için kendini suçlamak yerine duygunun sana gösterdiği sebebi - neler olup bittiğini anlamana yardımcı olmasına izin ver.

*Tüm Duygularının doğal olduğunu kabul et. 
Hissettiğin duygulara karşı kendini yargılama. Onları hissetmek normaldir. Nasıl hissettiğini kabul etmek, devam etmene yardımcı olabilir, bu yüzden kendine karşı acımasız olmak yerine nedenlerini bul.

2) Harekete Geç

Hissettiklerini işledikten sonra, duygularını ifade etmek isteyip istemediğini karar verebilirsin. Bazen sadece nasıl hissettiğini anlamak bile yeterlidir, ancak diğer zamanlarda daha iyi hissetmek için;

* Duygularını en iyi şekilde ifade etmenin yolunu düşün
Başkası ile yüzleşmen gerekiyorsa duygularını nazikçe en doğru, yapıcı cümlelerle ifade etmeye çalış. Duygularını biriyle paylaşabilir veya yazabilirsin. 

* Ruh halini nasıl değiştireceğini keşfet.
Her ne kadar üzgün dargın halde harekete geçmek güç gelse de dışarı çıkmak, bir dostla iki muhabbet etmek veya yürüyüş yapmak sana yardımcı olacak, enerjini toplamanı sağlayacaktır.

*Destek al. 
Seni sen olduğun için senle beraber olan birine açılmak, duygularını daha net keşfetmene ve yeni şeyler düşünmene yardımcı olabilir. Yoğun, sert duygulardan çıkmakta zorlanıyorsan terapi desteği alabilirsin.Terapistler, insanlara olumsuz duygularla nasıl baş edeceğini öğretmek için eğitilir. Daha iyi hissetmene yardımcı olacak birçok ipucu ve fikir sağlayabilirler.


*Yapmak isteyip de yapamadıklarına odaklan.
Zaman içinde yapmak isteyip de güvensizlik ve imkansızlıklar doğrultusunda yapamadıklarını hayata geçirebilirsin. Başlangıç için kendini en iyi hissetirecek bir şey yap. Belki enstrüman çalmak veya resim çizmek, yabancı bir lisan öğrenmek...

3)Kendin ol ve gelişime, yeniliklere açık ol.

Duvarlar işlevini yitirdi. Kendini keşfet, içinde gizlediğin yeteneklerinin ortaya çıkmasına izin ver. Kendini tanı ve sev. Kendini sevdikçe hayatın akışı ile istediklerine ulaşacaksın. Unutma hiç kimse mükemmel değil. Herkesin içinde saklı bir cevheri var.



Yorumlar