Duygusal Yaraları İyileştirme Ritüeli
Bu ritüeli uygulamadan önce "Duygusal Yaraları İyileştirme Çalışmasına Hazırlık" kısmını okumanı tavsiye ederim. Okudu isen başlayalım.
Duygusal yaraların iyileştirilişi bedenin, zihnin zamanla yaptığı bir işlem olsa da geçmişe takılmışlık, korkular, travmatik olaylar gibi negatif duygular baskın çıkarak bu süreci uzatır, bazen de tamamlanmasına izin vermez.
Başından ciddi kaza geçirmiş ölüm ile yüzleşmiş insanlar, sinir krizleri, yoğun fiziksel masaj, meditasyon gibi yaşanmışlıklar, tecrüberler insanın iç dünyasına başka bir bakış açıcı getirir.
Yıllar evvel ciddi bir işadamına Raindrop masajı yapılırken hüngür hüngür ağlarak çocukluğuna döndüğünü, yoğun bir meditasyon ortamında olan arkadaşımın da aynı yoldan geçtiğini görmüş, zaman zaman yaşamış biri olarak yaraların tedavisinde biraz çaba sarfetmek gerektiğini düşünüyorum.
Travmayı bırakma egzersizi çalışmasında insan bedenini titreşimlerle sağaltarak sakladıları korkutucu, üzücü duyguları dışarı atmasını sağlamak ve içlerindeki rahatlamanın, şaşkınlığın yüzlerine vurmasını görmenin muhteşem bir duygu olduğunu biliyorum.
Bakış açın, düşünce tarzın, hayatı yaşayış şeklin yolunu açtığı gibi de kilitleyebiliyor. Bazen apaçık önünde duran bilgiyi algılamakta zorluk çekip içine hapsettiğin yaralar ile baktığında gereksiz yere yaranı daha da derinleştiğini, seni körleştirdiğini görmeni istiyorum. İnsanlar çok kısa bir sürede yaşamlarında olağanüstü değişiklikler yapabilirler. Buradaki amacın kendini veya birini suçlamak, hatalı aramak, kendini veya başkasını haklı çıkartmak değil. Gerçeklikle yüzleşip olduğu gibi bir yaşanmışlık olarak kabul edip bırakmak bilmekten bahsediyorum.
Suçlama olgusu başka duygularını tetikler ve başka yaralara sebebiyet verir.
Lütfen bu ince çizgiye dikkat et.
Duygusal yaralarla yüzleşmek ve tedavi etmek için bir uygulama yapalım ne dersin?
Bu uygulamada senden ricam kendine dürüst bir şekilde bu işlemi yapman.
Tüm yaşanmışlıkların, duyguların sana ait ve kimse bilmiyor rahat ol.
*Her şeyden önce kendini gerçek anlamda hazır hissetiğin bir dönemde bu çalışmayı yapanı istiyorum.
*Teorik olarak " duygusal yaraları iyileştirilecek" olaylar listesi oluşturmanı
*Bu yaraları açan olaylarla ilişkili kişilerin isimlerini olayın karşısına yazmanı
*Yazdığın kişi ile ilk karşılaştığın andan başlayarak ilişkinin son anına kadar ya da bunun tam tersi bir sırayla, senin için hangisi daha kolay ise yazabilirsin.
*Yazdığın olayın karşına sende uyandırdığı duyguyu da ekle
*Bu listeyi olayların acı, korku, kırgınlık derecelerine göre renklendirmeni istiyorum.
Örnek : Acı duygusu kırmızı, korku siyah...olsun
*Renklendirmeyi de tamamladıktan sonra listeyi net görebileceğin bir yere as ve hakim rengin ne olduğunu gör.
*Karanlık olayları farket. Bunların benzer mi, yoksa farklı mı olduklarını incele. Bunların hepsi çok farklı mı ya da bunların çoğu aynı eylemin farklı koşullarda
sadece bir tekrarı mı? Tekrarsa kendin için ayrı bir yere not al lütfen.
*Şimdi en karanlık olaylara odaklan ve bu karanlık anların başlangıcına geri dönmeğe çalış.
Önemli: Psikolojik olarak kendini hazır hissetmiyor veya bir terapi sürecinde isen terapistin ile de görüşerek bu listeyi beraber yapmak istediğini söyleyebilir desteğini alabilirsin.
Bu çalışmalar için kesinlikle rahatsız edilmeyeceğin bir ortamı seçmeni ve ara ara duygular üstünde çalışmanı istiyorum..
Son aşama: Yaptığın listedeki çalışmalar bittiğinde her maddeyi ayrı ayrı uğurlamanı isteyeceğim. Bunu da konu ile alakalı kişiler varsa onları anımsatan bir fotoğraf ekleyerek tehlike arzetmeycek bir yerde yakarak tüm yaşanmışlıkların senin kişisel gelişimin için olduğunu, geçmişte kalıp bittiğini, hayatının bu noktasından sonra yaşamında yer almasını istemediğini ,seni özür bırakmasına niyet ederek yak ve veda et...
Yaralar üstündeki duyguların nötürleştikçe, olayları aştığını, kendini tedavi ettiğini farkedeceksin.
Güzel ve taptaze bir yaşantın olması dileği ile.
Sevgi, aydınlık senin ile olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder